Jak naostřit čepele stolního mixéru

Častá práce se stolním mixérem vede k opotřebování čepelí. Díky tomu není mixování tak rychlé a účinné. Tato vada způsobená opotřebováním se však dá napravit, pokud víte, jak si naostřit čepele. Ušetříte hned několik stovek korun za pořízení nového přístroje. Předkládáme vám návod, jak si nabrousit čepele.

Stolní mixér je vytíženým pomocníkem v kuchyni

vitamix-professional-series-750-blenderStolní mixér využijete v kuchyni téměř každý den. Málokdy se stane, že by se na něm usadil prach. Vysoké pracovní vytížení vede k obroušení čepelí. Jakmile přestane přístroj pracovat jako na začátku, nemusíte ihned kupovat nový. Stačí jen nabrousit čepele. Zabere to jen několik minut a mixér stolní bude fungovat jako nový. Opět bude sekat, mixovat a rozmělňovat.

Co potřebujete k nabroušení čepele

Nabroušení čepele je poměrně jednoduchá záležitost. Přesto budete potřebovat pár nástrojů, které při broušení využijete:

  • tekoucí vodu
  • silné rukavice
  • brusný kotouč
  • přípravek na nádobí
  • houbu

hqdefaultJakmile máte všechny nástroje připravené, můžete se pustit do samotného ostření čepele.

  1. Odmontujte hlavní nádobu mixéru, kterou odpojíte o základny mixéru. Odšroubujte spodní část a vyjměte čepele a těsnění.
  2. Každou čepel naostřete na brusném kotouči zhruba pod 10-15 stupňovém úhlu. Veškeré broušení provádějte po tekoucí studenou vodou. Každou stranu bruste zhruba pět krát až šestkrát. Při práci s noži používejte silné rukavice, abyste zabránili zranění. Brusné kotouče seženete v železářství nebo kvalitním domě pro kutily.
  3. Nabroušené čepele opláchněte pod horkou vodou a očistěte čisticím prostředkem. Houbou setřete zbytek kovových pilin.
  4. Vraťte mixér do původního stavu a vyzkoušejte ostrost čepelí. V případě, že čepele nejsou dostatečně ostré, celý postup opakujte znova.

Stolní mixéry je dobré brousit pokaždé, když si všimneme poklesu výkonu. Předchází se tak většímu opotřebení čepelí a jejich poškození.