Jak vyčistit stolní mixér

Stolní mixér využijete v kuchyni téměř každý den. Je ideálním pomocníkem při výrobě koktejlů, oříškových másel nebo sekání bylinek. Pravidelné užívání tohoto praktického nástroje sebou však přináší i zašpinění a opotřebení. Jak vyčistit stolní mixér, aby vám sloužil co nejdéle?

Čištění stolního mixéru je jednoduché a rychlé

Možná si myslíte, že čistit mixér je náročné. To však nemusí platit. Pravidelná údržba mixéru může být jednoduchá a rychlá. Mixér stolní je vyrobený z materiálů, které je možné mýt v myčce. Pokud však chcete prodloužit životnost mixéru, je lepší ho mít ručně. Agresivní čisticí prostředky v myčce totiž mohou poškodit čepele a ztupit je.

maxresdefault

Čistíme stolní mixér

Na vyčistění stolního mixéru potřebujete:

  • přípravek na nádobí
  • vodu
  • jedlou sodu
  • čisticí prostředek na sklo
  • ocet
  • utěrku
  • hadr

maxresdefault-3Pokud máte všechny potřebné položky, můžeme se pustit do čistění. Postup je jednoduchý a zvládne ho naprosto každý během pár minut.

  1. Naplňte mixér do tří čtvrtin horkou vodou a přidejte přípravek na nádobí. Stačí pár kapek. Pro větší účinek přidejte i lžíci jedlé sody, která odstraní zápach, skvrny a zaschlé zbytky jídla.
  2. Spusťte mixér na nejvyšší rychlost, zhruba na 30 vteřin.
  3. Pokud je mixér hodně špinavý, opakujte předchozí kroky několikrát po sobě, dokud se zbytky nerozpustí.
  4. Nádobu vypláchněte horkou vodou a usušte.
  5. Odšroubujte čepele a opláchněte je horkou vodou. Opatrně je osušte, ať se o ně nepořežete.
  6. Základnu mixéru, která je z nerezové oceli nebo má prvky z nerezu očistěte čisticím prostředkem na sklo nebo roztokem vody a octa ve stejném poměru. Nastříkejte čisticí prostředek na tělo mixéru, očistěte a usušte.
  7. Na stolní mixéry s plastovým tělem použijte jemný čisticí prostředek do kuchyně nebo roztok vody a jedlé sody.
  8. Nezapomeňte na ostatní příslušenství nebo kabel pro připojení do zásuvky. Dejte si však pozor, ať není zástrčka vlhká.